Banánový chlebíček z kokosové mouky (Banana bread)

Banana bread neboli banánový chlebíček je ideální péct, když vám doma rychle zhnědly banány a je minutu po dvanácté na to je spotřebovat. Čím více zralé banány budete mít, tím více bude chlebíček sladký a prostě lepší. Ideální je, když jsou plné hnědých flíčků, prostě více hnědé než žluté (více než ty naše na fotce níže, ty by potřebovaly ještě tak den). Z nazelenalých banánů to rozhodně nezkoušejte, výsledek by se nepovedl.

Tahle verze banánového chlebíčku je navíc úplně bez obilnin – místo klasické mouky je zde použita mouka kokosová. V receptu ji rozhodně nezkoušejte nahradit jinou mouku, poměr surovin by nefungoval. Díky kokosové mouce je tak tento chlebíček úplně bez lepku.

Jako sladidlo jsme použili med, kterého doma máme dostatek, protože chováme včely. Med při vyšších teplotách, tedy i při pečení, sice ztrácí většinu cenných látek a enzymů, nicméně pořád jde o stoprocentně přírodní a průmyslově nezpracované sladidlo, které navíc chlebíčku dodá krásnou vůni.

Suroviny

  • 4 banány
  • 5 vajec
  • ¾ hrnku kokosové mouky
  • ¼ hrnku medu nebo sladidla dle vlastní volby (pro low carb lze úplně vynechat)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky soli

Obtížnost: lehká

Doba přípravy: 5 minut na umíchání, 50 – 60 minut pečení

Postup

V ¾ hrnku kokosové mouky rozmícháme lžičku jedlé sody. Ve velké míse si vidličkou rozmačkáme na kašičku 4 přezrálé banány. Poté do nich vklepneme 5 celých vajec, rozpuštěný med, lžičku skořice, ¼ lžičky soli a vyšleháme šlehačem nebo ručně do pěny. Poté přisypeme kokosovou mouku s jedlou sodou a pořádně zamícháme tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Díky savosti kokosové mouky směs během minutky zhoustne. Těsto nalijeme do formy na chlebíček, kterou jsme si buď vyložili pečícím papírem, nebo jako v našem případě vymazali přepuštěným máslem a vysypali strouhaným kokosem. Chlebíček vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme cca 50 – 60 minut. Hotový chlebíček by měl v sobě mít praskliny a na omak by měl být pevný, případně to ověříme špejlí.

Naše další recepty

# Řepové brownies bez lepku, laktózy a cukru

Kokosové sušenky s medem, slunečnicemi a banánem

# Hruškovojablečný paleo koláč

Bezobilninové bulky z lněného semínka

# Rybízové muffiny z kokosové mouky

Kakaové sušenky z konopného semínka

Bezlepkový perník s čerstvým zázvorem

Pomerančový chlebíček s mrkví a medem

Brownies z mandlové mouky

Tvarohová buchta bez mouky

# Buchta z mandlové mouky s hroznovým vínem

Komentáře

  1. Markéta
    8.9.2023

    Tento recept není moc dobrý, chlebíček není dostatečně nadýchaný, moc dobře nechutná..škoda surovin

  2. Adam (horama.cz)
    29.2.2024

    Díky za názor, byť mám přesně opačný. Asi jste něco udělala nesprávně.

Zeptejte se na to, co Vás zajímá. Rádi odpovíme.

Pro odeslání komentáře musíte potvrdit, že nejste robot.