Banana bread neboli banánový chlebíček je ideální péct, když vám doma rychle zhnědly banány a je minutu po dvanácté na to je spotřebovat. Čím více zralé banány budete mít, tím více bude chlebíček sladký a prostě lepší. Ideální je, když jsou plné hnědých flíčků, prostě více hnědé než žluté (více než ty naše na fotce níže, ty by potřebovaly ještě tak den). Z nazelenalých banánů to rozhodně nezkoušejte, výsledek by se nepovedl.
Tahle verze banánového chlebíčku je navíc úplně bez obilnin – místo klasické mouky je zde použita mouka kokosová. V receptu ji rozhodně nezkoušejte nahradit jinou mouku, poměr surovin by nefungoval. Díky kokosové mouce je tak tento chlebíček úplně bez lepku.
Jako sladidlo jsme použili med, kterého doma máme dostatek, protože chováme včely. Med při vyšších teplotách, tedy i při pečení, sice ztrácí většinu cenných látek a enzymů, nicméně pořád jde o stoprocentně přírodní a průmyslově nezpracované sladidlo, které navíc chlebíčku dodá krásnou vůni.
Suroviny
- 4 banány
- 5 vajec
- ¾ hrnku kokosové mouky
- ¼ hrnku medu nebo sladidla dle vlastní volby (pro low carb lze úplně vynechat)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky soli
Obtížnost: lehká
Doba přípravy: 5 minut na umíchání, 50 – 60 minut pečení
Postup
V ¾ hrnku kokosové mouky rozmícháme lžičku jedlé sody. Ve velké míse si vidličkou rozmačkáme na kašičku 4 přezrálé banány. Poté do nich vklepneme 5 celých vajec, rozpuštěný med, lžičku skořice, ¼ lžičky soli a vyšleháme šlehačem nebo ručně do pěny. Poté přisypeme kokosovou mouku s jedlou sodou a pořádně zamícháme tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Díky savosti kokosové mouky směs během minutky zhoustne. Těsto nalijeme do formy na chlebíček, kterou jsme si buď vyložili pečícím papírem, nebo jako v našem případě vymazali přepuštěným máslem a vysypali strouhaným kokosem. Chlebíček vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme cca 50 – 60 minut. Hotový chlebíček by měl v sobě mít praskliny a na omak by měl být pevný, případně to ověříme špejlí.
Naše další recepty
# Řepové brownies bez lepku, laktózy a cukru
# Kokosové sušenky s medem, slunečnicemi a banánem
# Hruškovojablečný paleo koláč
# Bezobilninové bulky z lněného semínka
# Rybízové muffiny z kokosové mouky
# Kakaové sušenky z konopného semínka
# Bezlepkový perník s čerstvým zázvorem
Tento recept není moc dobrý, chlebíček není dostatečně nadýchaný, moc dobře nechutná..škoda surovin
Díky za názor, byť mám přesně opačný. Asi jste něco udělala nesprávně.