Pomerančový chlebíček s mrkví a medem

Pomerančový chlebíček s mrkví je netradiční svačinkou a už při pečení vám provoní celý byt neodolatelnou vůní. Díky čerstvému pomeranči navíc zůstane po upečení krásně vláčný a má svěží neotřelou chuť. Mrkev se do chlebíčku krásně barevně hodí a ve výsledné chuti pak není vůbec cítit, navíc dělá z tohoto chlebíčku ještě trošku zdravější svačinku.

Pomerančový chlebíček s mrkví využívá v receptu kokosovou mouku, díky které je chlebíček bez lepku a úplně bez obilnin. Navíc je bez laktózy i bez cukru a recept je úžasně jednoduchý. Zapotíte se jen při strouhání pomerančové kůry, jinak vše hodíte do mixéru a je hotovo.

Suroviny

  • 2 střední mrkve
  • 1 hezky zralý menší (bio) pomeranč
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • 4 vejce
  • ¼ hrnku medu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky jedlé sody

Obtížnost: lehká

Doba přípravy: 15 minut na umíchání, 45 – 55 minut pečení

Postup

V kokosové mouce si rozmícháme jedlou sodu, skořici a sůl. Poté si očistíme dvě střední mrkve, které nakrájíme na hrubší kolečka. Dále si pořádně teplou vodou omyjeme jeden (bio) pomeranč a nastrouháme si z něj kůru (pouze oranžovou část), poté pomeranč klasicky oloupeme a rozebereme na měsíčky. Pokud má pomeranč zrníčka, vybereme je. V kuchyňském robotu/mixéru si nožem rozmixujeme kousky mrkve a měsíčky pomeranče. Poté do něj přidáme 4 vejce, rozpuštěný med, kokosový olej a pomerančovou kůru a rozmixujeme vše do pěny. Poté přidáme připravenou kokosovou mouku s rozmíchanou sodou, skořicí a solí a opět vše pořádně promixujeme. Směs necháme cca 3 minuty odstát, kokosová mouka napije tekutiny. Poté ještě jednou krátce promícháme a nalijeme do připravené formy na chlebíček, kterou jsme si dopředu buď vyložili pečícím papírem nebo vymazali tukem (přepuštěným máslem, kokosovým olejem) a vysypali kokosem. Dáme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme 45 až 55 minut dozlatova. Propečenost chlebíčku můžeme vyzkoušet špejlí. Necháme zchladnout v pootevřené troubě, aby chlebíček nezažil prudkou změnu teploty.

Naše další recepty

# Řepové brownies bez lepku, laktózy a cukru

Kokosové sušenky s medem, slunečnicemi a banánem

# Hruškovojablečný paleo koláč

Bezobilninové bulky z lněného semínka

# Rybízové muffiny z kokosové mouky

# Banánový chlebíček z kokosové mouky (Banana bread)

Kakaové sušenky z konopného semínka

Bezlepkový perník s čerstvým zázvorem

Brownies z mandlové mouky

Tvarohová buchta bez mouky

# Buchta z mandlové mouky s hroznovým vínem

Komentáře

    Zeptejte se na to, co Vás zajímá. Rádi odpovíme.

    Pro odeslání komentáře musíte potvrdit, že nejste robot.