Když člověk přestane jíst lepek, často zoufale tápe, čím nahradí pečivo. Tyhle bochánky jsou nejenom bez lepku, ale úplně bez obilnin a hodí se tak i pro vyznavače například paleo, primal, low carb apod.. Základem je lněné semínko. Použít je pak můžete jakkoli místo klasického pečiva.
Lněné semínko je v celé podobě nestravitelné, proto je důležité je před použitím buď nechat nabobtnat, nebo pomlít. My jsme semínka rozmixovali na hrubší mouku v mixéru na smoothie.
Suroviny
- 1 vejce
- 100 g lněného semínka (rozmixujeme na mouku)
- 10 g psyllia (vlákniny)
- 150 ml vody
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička olivového oleje
Obtížnost: lehká
Doba přípravy: 10 minut na umíchání, 25 – 30 minut pečení
Postup
Rozmixujeme lněná semínka na jemnou mouku a v ní rozmícháme jedlou sodu. Mimo si do větší mísy nalijeme 150 ml vlažné vody, ve které rozpustíme sůl. Vklepneme jedno celé vejce, přidáme olej a vše rozmícháme vidličkou. Poté vsypeme do směsi psyllium a přidáme připravenou lněnou mouku. Vše rukou nebo vařečkou rozmícháme. Směs necháme 2 – 3 minuty stát, za tu dobu zhoustne a vznikne těsto. Poté si namočíme ruce do vody a mokrýma rukama tvarujeme na plech s pečícím papírem bochánky. Nám jich většinou vyjde 6 – 9, záleží, jak velké je chceme mít. Bochánky vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme cca 25 – 30 minut. Bochánky se lehce nafouknou a zaoblí, proto mezi nimi nechte mezery. Před krájením je necháme úplně vychladnout (horké bochánky jsou totiž měkké a při rozkrojení se zdají neupečené, mokré). Po vychladnutí skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo chladu. V pohodě vydrží 3 dny, déle to nemáme odzkoušené, protože je vždy dříve sníme. Těsto lze doplnit lžící libovolných semínek, my jsme například použili semínko dýňové.
Naše další recepty
# Řepové brownies bez lepku, laktózy a cukru
# Kokosové sušenky s medem, slunečnicemi a banánem
# Hruškovojablečný paleo koláč
# Rybízové muffiny z kokosové mouky
# Banánový chlebíček z kokosové mouky (Banana bread)
# Kakaové sušenky z konopného semínka
# Bezlepkový perník s čerstvým zázvorem
Komentáře
Pro odeslání komentáře musíte potvrdit, že nejste robot.