Tenhle hruškovojablečný koláč je sice lehce pracný, na druhou stranu se vám ale odmění jedinečnou chutí. Navíc nikdo nepozná, že jde o zdravý koláč, který neviděl mouku ani mléko. Přiznejme si, že jde více o slavnostní buchtu hodící se k nedělní kávě, ale i tak vám nic nebrání hodit ho do krabičky spolu se lžičkou a vyrazit na hory.
Úskalí koláčů čistě z kokosové mouky bývá jejich suchost a drobivost, to ale u tohohle koláče rozhodně neplatí. O nadýchanost běžných koláčů z mouky se tu postará sníh ze dvou bílků (ty dva žloutky, co vám zbudou, hoďte ráno do vaječiny :-)) Koláč je vláčný, ale ne těžký, ovoce šťavnaté a pečené oříšky hezky křupavé. Bez lžičky se ale neobejdete. A pokud jste měli rádi poctivou žemlovku od vaši babičky s jablky, tvarohem, skořicí, ořechy a politou máslem, ale kvůli zdravému stravovacímu stylu ji už nekonzumujete, protože polovinu surovin z klasické žemlovky z přesvědčení či zdravotních důvodů nejíte, tenhle koláč vás nadchne a vrátí do dětských let.
Suroviny
Těsto:
- ½ hrnku kokosové mouky
- ¼ hrnku medu
- ¼ hrnku vody
- ½ hrnku rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
- 3 celá vejce a 2 bílky na sníh
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
Směs na koláč:
- 2 jablka
- 1 hruška
- hrst lískových nebo vlašských oříšků
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
- 1 lžíce medu
Obtížnost: vyšší
Doba přípravy: 20 minut na přípravu, 35 minut pečení
Postup
Nejprve si okrájíme 2 jablka a hrušku a nakrájíme je na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je jednou lžící přepuštěného másla a posypeme je vrchovatou lžící skořice. Následně vše promícháme.
Do další mísy rozklepneme 3 celá vejce a přidáme rozpuštěné máslo a med, který jsme rozpustili ve vodě. Vše pořádně rozšleháme. Do kokosové mouky zamícháme jedlou sodu a sůl a následně tuto sypkou směs přimícháme do mísy. Zprvu se směs (těsto) zdá hodně tekutá, ale po chvíli díky kokosové mouce zhoustne do konzistence kaše. Bokem si připravíme sníh ze dvou bílků, který pak opatrně vmícháme do těsta, tak abychom sníh úplně nerozbili a těsto zůstalo nadýchané. Těsto nalijeme do kulaté formy o průměru 25 cm vyložené pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme připravené nakrájené jablka s hruškou. Na závěr posypeme nahrubo rozkrájenými lískovými nebo vlašskými oříšky a zakápneme lžící rozpuštěného medu. Koláč následně dáme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme 35 – 40 minut.
Naše další recepty
# Řepové brownies bez lepku, laktózy a cukru
# Kokosové sušenky s medem, slunečnicemi a banánem
# Bezobilninové bulky z lněného semínka
# Rybízové muffiny z kokosové mouky
# Banánový chlebíček z kokosové mouky (Banana bread)
# Kakaové sušenky z konopného semínka
# Bezlepkový perník s čerstvým zázvorem
Dobrý den, já miluji vaše recepty. Banánový chlebík peču každý týden, pomerančový je také náš favorit a perník peču často, ten ješte plním povidly. Vždy když hledám recept z kokosové mouky vím, že u vás najdu 😉
Děkujeme za pochvalu.