Rybízové muffiny z kokosové mouky

Muffiny mají na hory ideální formát. V papírovém košíčku drží tvar, jí se kulturně i špinavýma rukama, stačí je hodit do batohu a hurá na výlet. Tyhle rybízové muffiny chutnají jako klasické muffiny, akorát jsou úplně bez obilnin, bez lepku, bez laktózy a bez cukru. Kokosová mouka vyžaduje použití většího množství vajec, takže se počtu vajec nelekejte. Každý muffin má pak v sobě ½ vejce, tedy obsahuje větší množství bílkovin, než kdejaký běžný muffin, a kokosová mouka dodá zdravé tuky, takže tyhle muffiny vás hezky zasytí. Ve výsledku jsou muffiny pěkně nadýchané a nikdo nepozná, že nejsou z klasické mouky.

Suroviny

  • ¾ hrnku kokosové mouky
  • 6 vajec
  • ½ lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • ½ hrnku rozpuštěného přepuštěného másla
  • ¼ hrnku medu nebo sladidla dle vlastní volby
  • trocha rybízu (my použili mražený z léta, lze použít i čerstvý)

Obtížnost: lehká

Doba přípravy: 10 minut na přípravu těsta, 25 – 30 minut pečení

Postup

Používáme klasickou formu na 12 velkých muffinů, kterou si vyložíme papírovými košíčky odpovídající velikosti.

V jedné míse smícháme všechny sypké ingredience – tedy kokosovou mouku, sůl, sodu, skořici. V druhé míse rozšleháme elektrickým šlehačem nebo ručně všechny mokré ingredience – tedy 6 vejcí, med, máslo. Do hladce vyšlehané směsi postupně přisypáváme suchou směs ingrediencí a rozmícháme tak, aby v těstu nebyly hrudky. Nelekejte se tekutosti těsta. Necháme jej stát 3 – 5 minut, během kterých krásně zhoustne. Znovu lehce promícháme a plníme lžící do košíčků na muffiny. Na každý muffin pak nasypeme trošku rybízu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme dozlatova cca 25 – 30 minut.

Podívejte se také na ...

Pokud se ti naše stránky líbí, dej o nich vědět svým známým! Díky.