Řepové brownies bez lepku, laktózy a cukru

Tyhle řepové brownies jsou super vláčnou svačinkou, kterou se neudusíte. Na hory je lehce sbalíte nakrájené na čtverečky do krabičky a nepotřebujete k nim ani lžičku, protože hezky drží tvar. Když je navíc ozdobíte rozpuštěnou čokoládou, neurazíte s nimi ani zdravou stravou nedotčené bezvěrce, co přijdou na návštěvu. Jsou super vláčné, kakaové, je v nich skryta červená řepa, kterou neodhalí ani děti a jiní frfňové, a navíc neobsahují žádný rafinovaný cukr, lepek ani laktózu.

Délka přípravy se liší podle toho, zda si budete sami připravovat červenou řepu, protože Vám třeba roste na zahrádce, nebo si to celé ulehčíte tím, že koupíte řepu již vakuovanou, uvařenou a oloupanou. Recept využívá kokosovou mouku, je levnější než mandlová, díky ní je recept bez lepku a navíc dává brownies tu správnou strukturu a vláčnost, aniž by bylo zakalité a moc mokré, protože kokosová mouka saje hodně vodu.

Suroviny

  • 1 a ½ hrnku na kostky nakrájené vařené červené řepy (cca 4 malé řepy)
  • 3 vejce
  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ½ hrnku holandského kakaa (neslazené)
  • ¼ hrnku rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
  • ¼ hrnku rozpuštěného medu od místního včelaře
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • trocha vody (cca 1 dcl)
  • volitelně hořká čokoláda na ozdobení (8 dílků, 40 g)

Obtížnost: lehká

Doba přípravy: 15 minut na umíchání, 30 minut pečení

Postup

Nejprve si připravíme med a máslo, které si necháme rozpustit. Potom v míse smícháme všechny suché suroviny, tedy kokosovou mouku, kakao, skořici, sůl a jedlou sodu. V kuchyňském robotu rozšleháme celá vejce a postupně do nich přiléváme rozpuštěný med, máslo, a po kouskách uvařenou červenou řepu. S řepou přilijeme zhruba decilitr vody. Směs necháme pořádně rozmixovat do pěny a poté do ní přisypáváme smíchané suché suroviny, které jsme si připravili. Po přidání všech surovin necháme robot ještě chvíli mixovat, aby vzniklo hladké nadýchané těsto. Připravíme si kulatou formu o průměru 25 cm, kterou vyložíme pečícím papírem a následně do ní nalijeme připravené těsto, které do hladka uhladíme stěrkou, a následně jej dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na zhruba 30 minut. Po 30 minutách vyzkoušíme špejlí, zda je těsto upečeno (špejli zapíchneme do těsta, pokud je suchá, je hotovo). Po vytažení z trouby necháme brownies zchladnout do pokojové teploty, poté vložíme do lednice. Volitelně můžeme brownies ozdobit čokoládou, kterou rozpustíme s jednou lžičkou přepuštěného másla (ghí). Rozpuštěnou čokoládou pocákáme zchladlé brownies a dáme znovu do lednice, než budeme podávat.

Podívejte se také na ...

Pokud se ti naše stránky líbí, dej o nich vědět svým známým! Díky.