Bezobilninové bulky z lněného semínka

Když člověk přestane jíst lepek, často zoufale tápe, čím nahradí pečivo. Tyhle bochánky jsou nejenom bez lepku, ale úplně bez obilnin a hodí se tak i pro vyznavače například paleo, primal, low carb apod.. Základem je lněné semínko. Použít je pak můžete jakkoli místo klasického pečiva.

Lněné semínko je v celé podobě nestravitelné, proto je důležité je před použitím buď nechat nabobtnat, nebo pomlít. My jsme semínka rozmixovali na hrubší mouku v mixéru na smoothie.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 100 g lněného semínka (rozmixujeme na mouku)
  • 10 g psyllia (vlákniny)
  • 150 ml vody
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička olivového oleje

Obtížnost: lehká

Doba přípravy: 10 minut na umíchání, 25 – 30 minut pečení

Postup

Rozmixujeme lněná semínka na jemnou mouku a v ní rozmícháme jedlou sodu. Mimo si do větší mísy nalijeme 150 ml vlažné vody, ve které rozpustíme sůl. Vklepneme jedno celé vejce, přidáme olej a vše rozmícháme vidličkou. Poté vsypeme do směsi psyllium a přidáme připravenou lněnou mouku. Vše rukou nebo vařečkou rozmícháme. Směs necháme 2 – 3 minuty stát, za tu dobu zhoustne a vznikne těsto. Poté si namočíme ruce do vody a mokrýma rukama tvarujeme na plech s pečícím papírem bochánky. Nám jich většinou vyjde 6 – 9, záleží, jak velké je chceme mít. Bochánky vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme cca 25 – 30 minut. Bochánky se lehce nafouknou a zaoblí, proto mezi nimi nechte mezery. Před krájením je necháme úplně vychladnout (horké bochánky jsou totiž měkké a při rozkrojení se zdají neupečené, mokré). Po vychladnutí skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo chladu. V pohodě vydrží 3 dny, déle to nemáme odzkoušené, protože je vždy dříve sníme. Těsto lze doplnit lžící libovolných semínek, my jsme například použili semínko dýňové.

Podívejte se také na ...

Pokud se ti naše stránky líbí, dej o nich vědět svým známým! Díky.