Bezobilninové bulky z lněného semínka

Když člověk přestane jíst lepek, často zoufale tápe, čím nahradí pečivo. Tyhle bochánky jsou nejenom bez lepku, ale úplně bez obilnin a hodí se tak i pro vyznavače například paleo, primal, low carb apod.. Základem je lněné semínko. Použít je pak můžete jakkoli místo klasického pečiva.

Lněné semínko je v celé podobě nestravitelné, proto je důležité je před použitím buď nechat nabobtnat, nebo pomlít. My jsme semínka rozmixovali na hrubší mouku v mixéru na smoothie.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 100 g lněného semínka (rozmixujeme na mouku)
  • 10 g psyllia (vlákniny)
  • 150 ml vody
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička olivového oleje

Obtížnost: lehká

Doba přípravy: 10 minut na umíchání, 25 – 30 minut pečení

Postup

Rozmixujeme lněná semínka na jemnou mouku a v ní rozmícháme jedlou sodu. Mimo si do větší mísy nalijeme 150 ml vlažné vody, ve které rozpustíme sůl. Vklepneme jedno celé vejce, přidáme olej a vše rozmícháme vidličkou. Poté vsypeme do směsi psyllium a přidáme připravenou lněnou mouku. Vše rukou nebo vařečkou rozmícháme. Směs necháme 2 – 3 minuty stát, za tu dobu zhoustne a vznikne těsto. Poté si namočíme ruce do vody a mokrýma rukama tvarujeme na plech s pečícím papírem bochánky. Nám jich většinou vyjde 6 – 9, záleží, jak velké je chceme mít. Bochánky vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme cca 25 – 30 minut. Bochánky se lehce nafouknou a zaoblí, proto mezi nimi nechte mezery. Před krájením je necháme úplně vychladnout (horké bochánky jsou totiž měkké a při rozkrojení se zdají neupečené, mokré). Po vychladnutí skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo chladu. V pohodě vydrží 3 dny, déle to nemáme odzkoušené, protože je vždy dříve sníme. Těsto lze doplnit lžící libovolných semínek, my jsme například použili semínko dýňové.