Bezlepkový perník s čerstvým zázvorem

Příště si přibalte na výlet do krabičky tento voňavý domácí perník z kokosové mouky s vyrobeným perníkovým kořením. Je bez lepku, bez laktózy, bez cukru a ještě vám přinášíme tip, jak ho povýšit na nedělní zákusek tím, že si ho ozdobíte domácí čokoládovou polevou z kokosového oleje a kakaa.

Suroviny

  • ¾ hrnku kokosové mouky
  • 3 celá vejce
  • ⅓ hrnku rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
  • ¼ hrnku rozpuštěného medu
  • ¼ hrnku vlažné vody
  • ⅓ lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 4 – 5 ks hřebíčku

Obtížnost: střední

Doba přípravy: 10 minut na umíchání, 20 – 25 minut pečení

Postup

Očistíme si kořen zázvoru a nastrouháme ho na jemném struhadle co nejvíce na jemno. V hmoždíři si rozdrtíme 4 až 5 ks hřebíčku. V kokosové mouce zamícháme jedlou sodu, skořici, rozdrcený hřebíček a sůl. V jiné míse si vyšleháme ručně nebo elektrickým šlehačem 3 celá vejce s ¼ hrnku vlažné vody, rozpuštěným medem a přepuštěným máslem a nastrouhaným zázvorem. Do této tekuté směsi pak přimícháme připravenou kokosovou mouku s ostatními ingrediencemi. Směs necháme 5 minut stát – kokosová mouka nasaje tekutiny a směs zhoustne do těsta.  Po 5 minutách těsto ještě jednou promícháme a nalijeme a rovnoměrně rozetřeme stěrkou do připravené formy 20×20 cm, kterou si dopředu vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme přepuštěným máslem a vysypeme strouhaným kokosem). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 až 25 minut dozlatova.  Necháme vychladnout. Perník je lepší na druhý den, kdy se v něm krásně rozleží med a koření. Druhý den perník rozkrájíme na čtverečky, hodíme do krabičky a vyrážíme na výlet.

A jak perník povýšit na zákusek?

Na to budete potřebovat:

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžíci vysokoprocentního neslazeného kakaa

Ve vodní lázni nebo velmi opatrně na slabý stupeň na vařiči si v kastrůlku rozpustíme lžící kokosového oleje a 1 lžičku medu. Kastrůlek si odstavíme z plotny a přisypeme 1 rovnou lžící vysokoprocentního kakaa, které rozmícháme dohladka. Kdybychom kastrůlek nechali stát na plotně, kakao by se mohlo velmi rychle připálit a zhořklo by. Rozmícháním kakaa v kokosovém oleji a medu vznikne tekutá čokoládová směs, která po vychladnutí zhoustne. Ještě teplou tekutou směs nalijeme na vychladnutý perník a rozetřeme stěrkou. Na závěr posypeme nadrcenými oříšky a dáme do chladu ztuhnout.

Podívejte se také na ...

Pokud se ti naše stránky líbí, dej o nich vědět svým známým! Díky.